Guggenheim Helsinky

The new Guggenheim Museum is part of the city’s revitalization strategy to redevelop the city’s water front. Building the museum over the old terminal, facing the water, will transform the space into a recreational waterfront, giving the city more public space. The design of the building aims to embody a careful relationship with the environment, tying it, to its place and culture. Water is a central part of the design behind the building; in a way, we tried to recreate the water cycle. Creating a shelter around water, transforming the space into a sort of ice shanty, and resembling the concept of ice fishing. The water finds its way into the museum by communicating vessels through holes on the ground.

The great white wall was conceived as a door, therefore an entrance to the city. The museum faces the city as much as the ocean and manages to create a strong visual connection between the city center and Helsinki’s waterfront. Its form becomes a link within the city rather than a divisive sculptural expression. None the less it is conceived as a white canvas so artists can intervene the space. The building is as much landscape as architecture, in an urban scale it acts as a point of reference inside the bay giving a whole new reading of the water front.

ESTATUS
Concurso

AÑO
2014

UBICACIÓN
Helsinky  , Finlandia

CLIENTE
Guggenheim Museum

PROYECTO
DCPP Arquitectos
Pablo Pérez Palacios, Alfonso de  la Concha Rojas, Miguel Vargas, Ricardo Loastao, Blas Treviño, Enrique Villegas

Filed under